Adana ve Mersin’deki şehir hastaneleri, imkanları ve ulaşım kolaylığı sayesinde 6 Şubat 2023’teki depremlerinin ardından 13 bin 741 afetzedeye tedavi imkanı sundu.
Adana ve Mersin’deki şehir hastanesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren “Hastane Afet ve Acil Durum Planı”nı devreye aldı.
Teknolojik altyapısı dolayısıyla kapasitesini 1,5 kat artırabilme yeteneğine sahip Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk etapta 780 yaralı depremzede helikopterle getirilerek tedavilerine başlandı.
Hastane yoğun bakım kapasitesi bir günde 237’den 380’e çıkarıldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından toplam 5 bin 37 yaralının tedavi edildiği hastanede 2 bin 154 ameliyat gerçekleştirildi.
Başhekim Mehmet Volkan Harput, AA muhabirine, Kovid-19 sürecinde olduğu gibi 6 Şubat depremlerinde de Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde büyük rol üstlendiklerini söyledi.
Tüm sağlık çalışanlarıyla deprem bölgesinden getirilen hastalara üst düzey sağlık hizmeti sağladıklarını belirten Harput, “Depremin ilk saatlerinde helikopterlerle getirilen 780 hasta depremzede ve akabinde toplamda 5 bini geçen depremzedeye sağlık hizmeti verildi. Burada sadece sayıların çokluğu değil verilen sağlık hizmetinin niteliği de çok önemli. Bu depremzedelerimiz sağlıklarına kavuşturularak buradan taburcu edildi.” diye konuştu.
Harput, bölgedeki tek kamu hiperbarik ünitesine sahip olduklarını belirterek, ünitede 100’den fazla depremzede hastaya uygulanan tedaviyle uzuv kayıplarının önlendiğini dile getirdi.
Hastanenin 1300’den fazla deprem izolatörü üzerinde kurulmuş 5 bloktan oluştuğunu vurgulayan Harput, şöyle devam etti:
“Depremin ilk saatlerinden başlamak üzere tüm sağlık çalışanlarımız, doktorlarımız hiçbir talimat beklemeden hastanede görev başındaydılar. Berberinde bütün Türkiye’den sağlık çalışanları, doktorlar gönüllü olarak gelerek burada bize destek oldu.”
Mersin
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ilk anından itibaren “Hastane Afet ve Acil Durum Planı”nı devreye alan, yatak kapasitesini artıran Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi de helikopter pistinin bulunması ve Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’na bağlantısı sayesinde afetzede yaralıların ilk ulaştırıldığı hastanelerden biri oldu.
Hastane, Mersin Uluslararası Limanı’na 10 kilometre uzaklıkta olmasının avantajıyla Hatay’dan gemiyle gelen yaralılara da hızlı tedavi imkanı sundu.
Afetin ardından 8 bin 704 depremzedenin tedavi gördüğü Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 bin 181 ameliyat yapıldı.
Başhekim Bahar Aydınlı, afetten en çok etkilenen 11 kente en yakın konumlardan birinin Mersin olduğunu söyledi.
Hastanenin ulaşım konusundaki avantajının önemine değinen Aydınlı, “Hastanemizin üzerinde helikopter pistinin bulunması, kara yolu ulaşımının sağlanabilmesi, İskenderun Limanı’ndan hareket eden geminin yanaşabileceği ilk limanın burada olması dolayısıyla 8 binden fazla depremzedeye sağlık hizmeti sunduk.” dedi.
Aydınlı, daha önce tatbikatlarını yaptıkları “Hastane Afet ve Acil Durum Planı”nı ilk kez uygulamaya koyduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Şehir hastanesi olmanın getirdiği artıları hemen kullandık. Hastanemizin açılışındaki yatak kapasitesi 1294. Tescilimizi 2 yıl önce 1340’a çıkardık. Depremin ikinci günü 1789 hastayı ağırladığımızı duyurmuştum. Biz 2 gün içerisinde yatak kapasitesini 500 esnetebildik. Bu durum, hastanenin fiziksel koşullarının sağladığı bir konfor aslında. Bakanlığımızın şehir hastaneleri projesi bunun için yapılmış.”
Büyük özveriyle çalışan sağlık personelini kutlayan Aydınlı, çalışanların ailelerini evde bırakıp hastalara bakmayı sürdürdüğünü anlattı.
“Depremde test ettik, şehir hastaneleri iyi ki varmış”
Aydınlı, depremzedelere hizmet etmeye devam ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“O dönemde amputasyon yaptığımız hastalarımızın artık ortez ve protezlerini yapıyoruz. O pilot hastanelerden biriyiz. Onları tekrar hayata kazandırmaya çalışıyoruz. Psikiyatri hekimlerimizin oluşturduğu gruplarla onlara psikoterapi desteği veriyoruz. Allah bir daha göstermesin ama Mersin Şehir Hastanesi olarak pandemi ve depremde test ettik, şehir hastaneleri iyi ki varmış. Biz, vatandaşımızın tedaviye ulaşabilmesini sağlamışız. Teknik altyapı, çalışılabilir alan ve fiziki yeterlilik çok önemli. Kimseyi dışarıda koymadık, herkesi bağrımıza bastık ve tedavi etmeye çalıştık.”
Bünyelerindeki hiperbarik ünitesi sayesinde enkazdan çıkarılan yaralıların uzuv kayıplarının önlenmesine katkı sağladıklarının altını çizen Aydınlı, deprem döneminde hiperbarik tedavisini 24 saat aralıksız verdiklerini kaydetti.
GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024SPOR
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024GÜNDEM
23 Aralık 2024